Quinoa, její příprava a vliv na naše zdraví? Zde je náš recept

Quinoa, její příprava a vliv na naše zdraví? Zde je náš recept
Zdroj fotografie: Getty images

Quinoa je pokladem zdravé výživy, přináší nám spoustu prospěšných látek. Je vhodná pro celiaky, dokonce i pro alergiky na sóju. Je také velmi dobře kombinovatelná s různými surovinami. Lze ji použít jako hlavní surovinu, součást jídla nebo přílohu. Je také vhodná kdykoli během dne, ať už k snídani, obědu nebo večeři.

Obtížnost nízká
Příprava 70 minut
Porce přibližně 4 porce

Quinoa by rozhodně měla být součástí každého jídelníčku. Kromě toho, že skvěle zasytí, pomáhá našemu tělu vyrovnat se se stresem. Je totiž velmi bohatá na živiny.

Pochází z Jižní Ameriky, kde ji pěstovali již staří Aztékové a Inkové. Ti tuto plodinu považovali za posvátnou a již tehdy znali její blahodárné účinky na zdraví.

Je to jedna z mála rostlin, která obsahuje všechny esenciální mastné kyseliny, jež naše tělo potřebuje. Je také lehce stravitelná a obsahuje minimum tuku.

Můžeme také říci, že je to superpotravina.

Ne nadarmo je považována za jednu z nejúčinnějších zbraní proti hladu na světě.

Ačkoli může připomínat obilovinu, jedná se také o pseudoobilovinu. Je vhodná pro celiaky a diabetiky. Ve skutečnosti se pěstuje a používá stejně, ale z botanického hlediska mezi ně nepatří.

Existují dokonce tři základní druhy quinoy, a to bílá, červená a černá. Existuje však více než sto různých druhů. Liší se sice chutí a složením, ale jen minimálně.

Například bílá je bohatší na vlákninu a vhodnější při zažívacích potížích. Je také vhodnější pro rychlé spalování tuků a má mírně oříškovou chuť.

Červená má více bílkovin a sacharidů. Díky vyššímu obsahu tuků je užitečný pro rychlé získání energie, síly a vytrvalosti a je vhodný pro sportovce. Chuť je výraznější a křupavější.

Černá je vhodnější při stresu, pro zlepšení nálady a snížení deprese. Má také protizánětlivé účinky a mírně zemitou chuť.

Všechny tři druhy jsou si však svým složením velmi podobné, obsahují vysoké množství aminokyselin, bílkovin a vlákniny.

Z vitaminů a minerálních látek obsahuje A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, C a E, hořčík, fosfor, mangan, med, selen, vápník, zinek a železo.

Díky obsahu všech těchto látek je výborným pomocníkem při snižování krevního tlaku a stresu. Podporuje kvalitní spánek, tvorbu hormonu štěstí a díky obsahu tryptofanu zlepšuje náladu.

Zdroj: Getty Images

Vápník podporuje zdraví a pevnost kostí. Stejně tak bílkoviny, které mají vliv i na zdraví srdce. Pomáhají také při cukrovce a spolu se železem při chudokrevnosti.

Obsahuje také antioxidanty, které bojují proti škodlivým látkám v těle. Ty působí antidepresivně, antibakteriálně a pomáhají také v boji proti virům a rakovině v našem těle.

Díky vláknině obsažené v quinoe máme lepší a kvalitnější trávení. Zbavuje nás také škodlivých látek v trávicím traktu, kde působí jako pomyslné koště, které vše vyčistí.

Díky své neutrální chuti je vhodná jak do sladkých, tak slaných pokrmů. Je velmi univerzální, takže ji lze použít jako hlavní ingredienci při přípravě pokrmů.

Hodí se také jako příloha k hlavním jídlům. Lze ji připravit i jako sladký dezert v podobě pudinku nebo pečeného koláče.

Co potřebujete k přípravě quinoy?

  • 250 g quinoy
  • 550 ml vody nebo vývaru
  • olivový olej
  • mořskou nebo růžovou sůl a bazalku podle chuti

Recept na quinou

1. Nejdůležitější je quinou důkladně propláchnout pod tekoucí vodou a ručně ji umýt.

2. Osušenou a důkladně propláchnutou quinou uvařte ve vodě nebo vývaru. V závislosti na druhu to může trvat 10 až 20 minut.

Po uvaření, zatímco se ještě odpařuje zbývající voda, quinou promíchejte. Vařte ji na sporáku přikrytou dalších 10 minut. Bude měkčí a chutnější.

3. Po uvaření ji podle chuti pokapejte olivovým olejem, posypte bazalkou a osolte.

Takto připravenou quinou můžete podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo například jako základ rizota.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte vyzkoušet naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.