Recept: fit zdravé langoše bez lepku a laktózy potěší všechny milovníky zdravé výživy

Recept: fit zdravé langoše bez lepku a laktózy potěší všechny milovníky zdravé výživy
Zdroj fotografie: Getty images

I zdánlivě nezdravé jídlo, jako jsou langoše, lze připravit ve zdravé bezlaktózové verzi pro celiaky, která nezatíží naše zažívání.

Obtížnost nízká
Příprava 35 minut
Porce přibližně 6 porcí

Vyzkoušejte s námi náš výjimečný a jednoduchý recept na zdravé langoše bez největších alergenů. Naše langoše potěší celiaky, lidi s intolerancí laktózy a vaječnou intolerancí.

Tyto zdravé langoše nezatíží naše zažívání a zvládnou je připravit i kuchaři s minimálními zkušenostmi.

Při použití bezlepkové mouky je nutné zvolit tu nejvhodnější, aby těsto bylo vzdušné a ne příliš lepivé a těžké.

Námi vybraná směs obsahuje kukuřičný škrob, rostlinnou vlákninu (psyllium, bambus) a směs rýžové a čočkové mouky.

Jako pojivo v receptu používáme také kokosový jogurt. Jedná se o jednu ze zdravých rostlinných alternativ živočišného jogurtu.

Jogurt musí být vyroben z kokosového mléka. Jen tak může být plnohodnotnou a zdravou alternativou bez zbytečných dochucovadel a barviv.

Tato alternativa je zdravější než živočišný produkt, protože obsahuje méně sacharidů.

Díky kokosovému jogurtu získáme také více vápníku a vlákniny. Ta podporuje zdraví našich kostí a podporuje kvalitu trávení.

Díky svému složení nezatěžuje náš organismus, udržuje krevní tlak v rovnováze a nezadržuje vodu v těle.

Obsahuje však méně bílkovin, které si musíme doplnit v jiných surovinách.

Nedoporučuje se také konzumovat velké množství, protože má vyšší obsah kalorií. Není proto příliš vhodný při redukčních dietách.

Recept obsahuje také olivový olej jako jednu z použitých a poměrně důležitých surovin. Ten se v receptu používá k zajištění šťavnatosti a k oživení vůně a chuti.

Někteří lidé olivový olej příliš nechtějí používat kvůli jeho specifické vůni a chuti. Jedná se však o velmi zdravou surovinu.

Obsahuje velmi prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a mnoho dalších vitaminů a minerálních látek.

Jeho pravidelnou konzumací můžeme předcházet zánětům, kardiovaskulárním onemocněním, Alzheimerově chorobě a cukrovce.

Chybu neuděláte, když ho budete používat ve stravě, ale také zevně na pokožku. I zde působí protizánětlivě a zklidňuje pokožku.

Složky potřebné pro zdravý langoš

  • 200 g bezlepkové mouky
  • 160 g kokosového přírodního jogurtu
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • prášek do pečiva

Na posypání

  • rostlinný sýr
  • kokosový bílý jogurt
  • přírodní kečup
  • olivový olej
  • česnek

Recept

1. Nejprve smíchejte suché a mokré přísady dohromady. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve druhé míse smícháme jogurt a trochu oleje.

2. Obě připravené směsi prohněťte dohromady a vytvořte těsto.

3. Když má těsto správnou tloušťku, položte placky na plech vyložený pečicím papírem.

Placky lze také tvarovat přímo na papíře, protože těsto může být lepkavé. Měly by být také silné asi 1 až 1,5 cm.

4. Než vložíte plech s langoši do trouby, nastříkejte nebo potřete placky olivovým olejem (podle toho, v jaké formě máte olej).

5. Langoše pečte v troubě při teplotě 200 stupňů asi 10 až 15 minut.

6. Po upečení můžete langoš ihned podávat. Stačí je potřít jogurtem, kečupem, česnekem a olejem a posypat sýrem.

Dobrou chuť!

Náš recept neobsahuje mouku s lepkem, laktózu ani vejce. Je proto vhodný pro alergiky a pochutnají si na něm i lidé, kteří dodržují zdravou výživu.

Nezapomeňte vyzkoušet i naše další zdravé recepty:

fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.