Řídká stolice, průjem po jídle: Příčiny jeho vzniku a jak ho léčit?

Řídká stolice, průjem po jídle: Příčiny jeho vzniku a jak ho léčit?
Zdroj fotografie: Getty images

Průjem je onemocnění střevního traktu s řídkou až vodnatou stolicí více než třikrát denně. S průjmem se během svého života setkal jistě každý. Ale co když se objevuje pouze po jídle? Co ho vyvolává a jaké jsou jeho příčiny?

Průjem po jídle trápí mnoho lidí.

Možná jste i vy zažili pocit, že jídlo po snědení jen projde trávicím traktem a je okamžitě vyloučeno z těla ven v podobě průjmu.

I když se vám po jídle zdá, že všechna potrava odešla okamžitě ven, není tomu tak.

Trávení je delší proces zpracování potravy a celý proces od spolknutí potravy až po vyloučení stolice trvá 2 až 5 dní. Samozřejmě závisí na konkrétním člověku.

Ženy mají obecně pomalejší trávení na rozdíl od mužů.

Průjem, který přichází po jídle, je nepříjemný a omezující pocit. Lidé kvůli němu odmítají cokoli jíst, například před odchodem z domu nebo před cestováním. Vzniká u nich nepříjemný pocit obav z průjmu a hledání toalety.

Strach z průjmu po jídle
Lidé trpící průjmem po jídle ze strachu a obav odmítají jídlo před různými událostmi a odchodem z domu. Zdroj: Getty Images

Někdy se tyto problémy objevují v různých intervalech (bezprostředně po jídle, hodinu nebo dvě po jídle, s časovým odstupem) a někdy každý den.

U onemocnění trávicího systému se mohou po jídle objevit křeče a bolesti v oblasti žaludku, u kterých může být přítomen i průjem.

Někdy se průjem objevuje také po dietní chybě, například po konzumaci tučných jídel, těžko stravitelných potravin a také při potravinové intoleranci.

Co je průjem?

Průjem je vylučování řídké, vodnaté stolice, které se může nečekaně objevit třikrát nebo vícekrát denně.

Může způsobovat bolesti břicha a další doprovodné nepříjemné příznaky.

Podle délky trvání se dělí na akutní (trvající jen několik dní) a chronický (trvající týdny až měsíce).

Přečtěte si: Průjem: Co způsobuje řídkou stolici a jaké jsou její příznaky?

Trávicí systém

Trávicí soustava se skládá z trávicí trubice a trávicích žláz.

Trávicí trubice je dlouhý úsek trávicího traktu, kde se zpracovává potrava a vstřebávají se z ní živiny.

Skládá se z:

  • ústní dutiny
  • hltanu
  • jícnu
  • žaludku
  • tenkého střeva
  • tlusté střevo
  • konečník

Trávicí žlázy jsou připojeny k trávicí trubici a zahrnují:

  • slinné žlázy
  • játra
  • slinivka břišní

Jaká je funkce trávicí soustavy?

Základní funkcí trávicí soustavy je přijímat a zpracovávat potravu, která je zdrojem energie.

Při průchodu trávicím traktem je potrava mechanicky a chemicky zpracovávána, rozkládána, aby z ní mohly být vstřebávány a využívány živiny. Nespotřebovaný zbytek stravy je z těla vyloučen ve formě stolice.

Po naplnění žaludku potravou dochází ke gastrokolickému reflexu, který aktivuje pohyby tlustého střeva. To vede k nutkání vyprázdnit se. Jedná se o fyziologický reflex.

Typy průjmu

Průjem se dělí do několika skupin podle množství, zbarvení a původce.

Sekreční průjem

Sekreční průjem je způsoben zvýšeným vylučováním vody a elektrolytů.

Je charakterizován vylučováním vodnatého průjmu. Hladovění ho nezmírňuje.

Je způsoben difuzním střevním onemocněním, infekčními průjmovými onemocněními, nadměrnou sekrecí některých hormonů a zánětlivým střevním onemocněním. Může být také vyvolán projímadly.

Osmotický (resorpční) průjem

Osmotický průjem je způsoben nedostatečným vstřebáváním látek, které na sebe vážou vodu, a tím zvětšují objem vodnaté stolice.

Často je doprovázen bolestmi břicha a křečemi.

Průjem je v množství menším než 1 litr za den.

Hladovění ho zlepšuje.

Vyskytuje se například při intoleranci potravin, jako je laktóza, sorbitol, fruktóza, a při onemocnění tenkého střeva (celiakie), cukrovce, nedostatečnosti slinivky břišní, užívání projímadel.

Stolice může být zbarvena do žluta z nedostatečného vstřebávání tuků a bilirubinu.

Motorický průjem

Motorický průjem je způsoben poruchou motility tenkého střeva, tlustého střeva nebo dysfunkcí análního svěrače.

Typický výdej stolice je menší než 1 litr denně a hladovění jej nezlepšuje.

Zvýšená motilita vede k předčasnému vylučování stolice. Je typická pro syndrom dráždivého tračníku.

Při snížené motilitě tenkého střeva dochází k poruše vstřebávání tuků, cukrů a žlučových solí, což vede k průjmu. Narušení análního svěrače vede ke spontánnímu úniku stolice.

Exsudativní (zánětlivý) průjem

Exsudativní průjem je způsoben poškozením sliznice se zvýšenou sekrecí hlenu, bílkovin a někdy i krve.

Hladovění průjem nezlepšuje.

Je typický pro zánětlivá střevní onemocnění, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, infekční onemocnění, jako je salmonelóza, klostridie a další.

Poruchy trávení

Některé poruchy trávení, potraviny a psychické stavy mohou vyvolat obzvláště silné reakce organismu.

Mezi ně patří například:

Při zhoršení stavu se objevují bolesti břicha, pocit nadýmání, který může být zmírněn uvolňováním plynů, plynatost, průjem, zácpa nebo jejich střídání, hlen ve stolici.

Přečtěte si také:

Průjem, který nesouvisí se zažívacími potížemi, může být vyvolán nutkáním na stolici. To trvá jen několik dní.

Když průjem a zažívací potíže přetrvávají, může být příčina:

  • Viry
  • Bakterie
  • Užívání léků, zejména antibiotik
  • Potravinové intolerance a alergie
  • Konzumace umělých sladidel
  • Po operaci břicha a odstranění žlučníku
  • Poruchy trávení

Inkontinence (samovolný únik) stolice může také vyvolat nutkání na stolici.

Lidé s inkontinencí nejsou schopni kontrolovat vylučování stolice a stolice se z těla dostává v malých množstvích. Je způsobena většinou poškozením svalů konečníku nebo poškozením rektálních nervů.

Proč musím po každém jídle odbíhat na toaletu?

Vylučování stolice po jídle je reakcí vašeho těla.

Po jídle a naplnění žaludku se z těla uvolňují hormony, které povzbuzují tlusté střevo k pohybu stolice a jejímu vypuzení z těla. Tím jako by se vytvořil větší prostor pro příjem potravy.

Tento reflex se nazývá gastrokolický reflex. Může mít různou intenzitu, od mírné přes střední až po těžkou.

Některé poruchy trávení urychlují pohyb potravy tlustým střevem, například syndrom dráždivého tračníku – IBS.

Průjem po jídle

Náhlé nutkání na stolici a průjem po jídle se označuje jako postprandiální defekace – PD. Jedná se o vystupňovaný gastrokolický reflex (reflex vyvolaný naplněním žaludku po jídle, který způsobuje zvýšenou peristaltiku tlustého střeva).

Jedná se o typ průjmu, který je velmi omezující, nepříjemný. Přichází nečekaně, často hned po jídle, se silným nutkáním na stolici.

Může být doprovázen bolestivou stolicí.

Často se také objevuje pocit stísněnosti v břiše, s nadýmáním nebo bez něj, nepravidelná stolice spíše s průjmem, hlasité kručení v břiše způsobené peristaltikou střev a přeléváním řídkého střevního obsahu.

Co může způsobit průjem po jídle?

Průjem po jídle mohou vyvolat také stresové situace a úzkostné stavy.

Tento stav je neobvyklý. Jeho diagnostika je obvykle poměrně obtížná, protože může být příznakem jiného zdravotního problému, například syndromu dráždivého tračníku.

Virová infekce postihující žaludek a střeva (žaludeční chřipka, střevní chřipka) způsobuje citlivost trávicího traktu. Spouštěčem průjmu jsou například rotaviry, noroviry a enteroviry.

Při průjmu se také objevuje horečka, křeče v břiše, nevolnost, zvracení, bolest hlavy a nechutenství. Jeho trvání je několik dní, někdy i déle po odeznění ostatních příznaků.

Přečtěte si náš článek: Střevní viróza: Jak dlouho trvá? Přichází rychle, ale trvá krátce

Intolerance laktózy vzniká, když vaše tělo nedokáže strávit laktózu obsaženou v mléčných výrobcích. Po konzumaci mléčných výrobků se objevují příznaky, které zahrnují průjem, nadýmání, křeče v břiše, plynatost.

Přečtěte si: Nesnášenlivost laktózy

Otrava z potravin. Po konzumaci zkažené potraviny se ji tělo okamžitě snaží vyloučit z trávicího traktu. To může způsobit průjem a zvracení do hodiny po jídle a přetrvávající několik dní.

Průjem může být s krví nebo bez krve. Objevuje se také nevolnost, zvracení, bolesti břicha, křeče a horečka.

Přečtěte si: Co je to otrava jídlem a nemoc špinavých rukou? (+ příznaky a první pomoc)

Malabsorpce cukrů je stav podobný intoleranci laktózy. Tělo nedokáže zpracovat cukry, jako je laktóza, fruktóza a sorbitol.

Pokud se cukry dostanou do střeva, způsobují průjem a zažívací potíže. Fruktóza způsobuje vodnatý průjem.

Mezi potraviny, které obsahují cukry a jsou špatně stravitelné, patří: bobuloviny, fazole, lilek, cibule, dýně, česnek.

Potravinové alergie a intolerance. Alergie vzniká jako přehnaná reakce imunitního systému na určitou látku.

Může se jednat o různé potraviny, jako jsou korýši, ořechy, vejce, mléko, ryby, pšenice, sója, a po jejich konzumaci se objevuje průjem, často s dalšími příznaky: kožní vyrážka, obtížné dýchání, kašel, svědění v krku, oteklý jazyk, červené a svědící oči, ucpaný nos, kýchání.

Všechny tyto příznaky alergické reakce na potraviny jsou velmi závažné. Mohou znamenat anafylaktický šok a takový stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Výskyt parazitů v trávicím traktu, jako jsou tasemnice, může způsobit průjem po jídle i s dalšími příznaky.

Předávkování hořčíkem. Vysoké hladiny hořčíku způsobují průjem.

Vedlejší účinky antibiotik.

Chronické dlouhodobé problémy s průjmem po jídle mohou být způsobeny následujícími příčinami

Syndrom dráždivého tračníku, který způsobuje i další gastrointestinální problémy: průjem, nadýmání, plynatost a křeče v břiše.

Může být diagnostikován jako funkční průjem nebo syndrom dráždivého tračníku s průjmem. Jediný rozdíl je v tom, že u funkčního průjmu se nevyskytují bolesti břicha.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které způsobuje poškození střev. Projevuje se průjmem po konzumaci potravin obsahujících lepek.

Mikroskopická kolitida je onemocnění způsobující zánět tlustého střeva s příznaky průjmu, plynatosti a křečí v břiše. Tyto příznaky mohou přicházet a odcházet v závislosti na stavu zánětu.

Malabsorpce žlučových kyselin, kdy jsou žlučové kyseliny nesprávně reabsorbovány, může dráždit tlusté střevo. To vede k vodnaté stolici a k průjmu. Žlučové kyseliny pomáhají trávit tuky.

Nadměrné množství žlučových kyselin vylučovaných při vstupu žlučových kyselin do střeva vede k nadýmání a průjmu.

Odstranění žlučníku v prvních týdnech až měsících po operaci může způsobit průjem, a to přímým vylučováním žluči do střeva.

Dumping syndrom je rychlé vyprázdnění žaludku po jídle, které vyvolá reflex vyprázdnění střev.

Do tenkého střeva rychleji prochází potrava, která není dostatečně natrávena. Tenké střevo není schopno vstřebávat živiny.

Příznaky se objevují zejména po jídle s vysokým obsahem cukrů, a to do 30 minut až 2–3 hodin po jídle. Kromě průjmu se objevuje také nevolnost, křeče v břiše, slabost, závratě a pocení.

Exokrinní pankreatická insuficience (EPI). Pankreatické šťávy pomáhají při trávení potravy.

Při exokrinní pankreatické insuficienci není těchto enzymů dostatek a potrava je nesprávně trávena. Tento stav je často vyvolán jinými onemocněními, jako je cukrovka, poruchy slinivky břišní, celiakie, cystická fibróza.

Jak zmírnit průjem po jídle?

Snažte se vyhýbat potravinám, které průjem vyvolávají. Pokud nemůžete určit příčinu, veďte si deník a zjistěte, po jakých potravinách se průjem objevil. Může to být mléko, tučné jídlo, vláknina.

Před jídlem důkladně omyjte ovoce a zeleninu, dodržujte hygienické návyky mytí rukou před jídlem.

Potraviny, například maso, vařte dostatečně dlouho a po uvaření je uložte do chladničky, aby se nekazily.

Jezte menší porce jídla. Místo tří velkých jídel si je rozdělte do šesti menších porcí během dne.

Snažte se omezit stres. Stres má vliv na střeva.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud se čas od času objeví průjem, neznamená to hned vážný problém. Je ale dobré vyhledat lékaře, aby zjistil příčinu.

Lékaře navštivte, pokud:

  • Průjem se objevuje několikrát týdně po dobu tří týdnů nebo přetrvává tři dny po sobě.
  • Pokud se objeví horečka.
  • Silná bolest břicha nebo konečníku.
  • Pokud se objeví příznaky dehydratace, jako je extrémní žízeň, zmatenost, svalové křeče a hnědnutí moči. Průjem způsobuje, že tělo vylučuje vodu a elektrolyty, což může způsobit dehydrataci.
  • Když stolice změní barvu. Pokud se objeví černá, šedá nebo krvavá stolice, může to znamenat závažné onemocnění trávicího traktu.
  • Snížené močení, zapadlé oči.
  • Ztráta hmotnosti.
  • Bledost.
  • Suchá kůže.
  • Silná nevolnost.

Léčba průjmu

Při průjmu dodržujte zvýšený pitný režim. Ztráta tekutin průjmem zvyšuje riziko dehydratace organismu. Doporučují se tekutiny s obsahem minerálních látek, jako jsou minerální vody, ale také obyčejná voda, černý čaj.

Vhodné potraviny jsou: banány, rýže, jablečná omáčka, krekry, mrkev, brambory, sušenky.

Jídlo je nejlepší připravovat v páře.

Užívání probiotik zmírňuje příznaky průjmu a pomáhá obnovit rovnováhu bakterií ve střevě.

Vyhýbejte se potravinám, které vyvolávají vylučování stolice a zažívací problémy: káva, nápoje s kofeinem, mléčné výrobky, alkohol, kakao, umělá sladidla.

Vyhýbejte se potravinám, které nadýmají, zejména zelí, luštěninám, ovocným šťávám, perlivým nápojům.

Přečtěte si:

Užívání probiotik, prebiotik a symbiotik

Probiotika jsou živé mikroorganismy s pozitivním vlivem na zdraví. Zlepšují trávení a zmírňují příznaky syndromu dráždivého tračníku a střevní dyspepsie.

Prebiotika podporují růst prospěšných bakterií a aktivují jejich metabolismus. Jsou nezbytná pro probiotika. Zdrojem prebiotik jsou semena, kořeny čekanky, česnek, chřest, ječmen, žito. Jsou užitečné zejména při úporné zácpě.

Symbiotika jsou kombinací probiotik a prebiotik. Doporučují se při syndromu dráždivého tračníku s převahou zácpy. Změkčují stolici a urychlují střevní pasáž.

Léčba léky

Antidiarrhoika s účinnou látkou loperamid k léčbě průjmu. Zpomalují průchod stolice střevem a zvyšují vstřebávání vody ve střevě. 

Střevní absorbenty obsahující aktivní uhlí se užívají při náhlém průjmu způsobeném dietní chybou, střevní infekcí, zažívacími potížemi.

Racekadotril, pokud nelze určit příčinu průjmu.

Spasmolytika při bolestech břicha a křečích.

fsdílet na Facebooku

Zajímavé zdroje informací

  • Gastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry: Lukáš Karel, a kolektiv 
  • meditrend.sk - Hnačka a jej liečba: doc. PharmDr. Daniela Mináriková, PhD. 
  • pf.ukf.sk - Tráviaci systém: MUDr. Jozef Zimmermann 
  • praktickelekarenstvi.cz - funkčné črevné poruchy a ich liečba: Peter Minárik, Daniela Mináriková 
  • healthline.com - Diarrhea After Eating: Why It Happens and How to Stop It 
  • healthline.com - Why Do I Have to Relieve Myself Immediately After Eating? 
  • flo.health - Diarrhea After Eating: Why Does It Happen?: Andrei Marhol, MD,PhD 
  • verywellhealth.com - Diarrhea After Eating: Causes and What to Do 
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.