Zdravý recept z čerstvé papriky: Jak na plněnou pečenou papriku?

Zdravý recept z čerstvé papriky: Jak na plněnou pečenou papriku?
Zdroj fotografie: Getty images

Papriku považujeme za prospěšnou pro lidský organismus pro její obsah vitamínů a minerálů. Jsou v ní obsaženy vitamíny B, C a K a minerální látky jako vápník, draslík, železo, zinek a hořčík.

Náročnost: Nízká

Počet porcí: 4 osoby

Čas přípravy: 5 minut

Paprika má v sobě obsažen vysoký podíl vitamínu C, který se při její tepelné úpravě neztratí jako u jiných plodů.

Červenou papriku můžeme považovat za výborný zdroj betakarotenu.

Připravili jsme si pro vás výborný a zejména zdravý recept na zapečenou plněnou papriku.

Přečtěte si více o této skvělé zelenině v článku Paprika: Jaké vitamíny obsahuje? Jak ji pěstovat a jaké jsou její účinky?

Zapečená paprika plněná kuskusem, cizrnou a rajčaty

Tento recept je nejen skvělý pro svoji chuť, ale také nenáročný na přípravu a velmi rychlý.

Netradičním pohoštěním překvapíte svoji návštěvu nebo si pochutnáte na zdravé večeři či lehkém obědě.

Ingredience, které budeme potřebovat na přípravu

  • 4 velké červené papriky (cca 400 g)
  • 150 g kuskusu
  • 150 g cizrny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mořskou nebo himálajskou sůl
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 4 rajčata (cca 150 g)
  • mletý pepř (při přípravě pro děti vynecháme)
  • hrst lístků bazalky
  • 100 g mozzarelly light

Postup přípravy

Papriky si rozřízneme na poloviny a vybereme z nich semínka.

Připravíme si náplň a kuskus si uvaříme podle návodu.

Cizrnu (uvařenou nebo sterilovanou) opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a na lžíci olivového oleje ji restujeme, spolu s trochou mořské/himálajské soli a červenou paprikou, po dobu asi 5 minut.

Připravíme si větší misku, do které si vložíme již uvařený kuskus, opečenou cizrnu a přidáme rajčata nakrájená na kostičky.

Takto připravenou směs si promícháme, osolíme a opepříme.

Bazalku si nasekáme a přidáme do kuskusové směsi.

Mozzarellu light nakrájíme na tenké plátky a do každé půlky papriky, na její dno, vložíme jeden plátek.

Následně připravenou směs kuskusu vložíme do každé papriky a zatlačíme ji.

Takto připravené papriky si položíme na pekáč, který si předtím potřeme lžící olivového oleje.

Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 20 minut. Podáváme teplé.

Tip pro vás: protože fantazii se meze nekladou, do směsi z kuskusu můžeme přidat kteroukoli jinou zeleninu, například cuketu nebo lilek.

Dobrou chuť!

Tabulka nutričních hodnot 100 g papriky

Energetická hodnota 147 KJ
Bílkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,3 g
Vláknina 2 g
fsdílet na Facebooku
Cílem portálu a obsahu není nahradit odborné vyšetření. Obsah má pouze informativní a nezávazný charakter, nikoli poradní. V případě zdravotních potíží doporučujeme vyhledat odbornou pomoc, navštívit nebo kontaktovat lékaře, lékárníka.